Geweld tegen vrouwen: Belgisch voorzitterschap bereikt akkoord over allereerste EU-wet

  1. Zuletzt aktualisiert am
Image
Woman in street

Belgisch voorzitterschap bereikt een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen gendergerelateerd geweld © Eric Ward on Unsplash

Na bijna twee jaar intensief onderhandelen is er overeenstemming bereikt over de eerste EU-wetgeving ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. De nieuwe richtlijn zal zorgen voor een minimumnorm voor bescherming in de hele EU en zal een grote stap vooruit zijn in de strijd tegen dit soort geweld in de EU en in de broodnodige bescherming van slachtoffers.

Paul Van Tigchelt, Belgisch vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee: "Voor veel vrouwen in Europa zijn seksueel geweld, huiselijk geweld, intimidatie op straat of online misbruik dagelijkse bedreigingen. Bovendien betalen vrouwen maar al te vaak met hun leven wanneer ze een relatie verbreken. Zelfs gedwongen huwelijken en genitale verminking zijn nog niet helemaal uit onze samenleving verdwenen. We moeten hier een einde aan maken." 

Met de nieuwe richtlijn nemen de lidstaten belangrijke stappen om collectief op te staan tegen deze ernstige misdaden, zowel door de nadruk te leggen op preventie als op consequente bestraffing.

 

Paul Van Tigchelt, Belgisch vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee

In overeenstemming met de EU-verdragen zijn er nu minimumnormen vastgesteld voor misdrijven als gedwongen huwelijken en genitale verminking van vrouwen. Het is zeer symbolisch dat het akkoord werd bereikt op de International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation.

De nieuwe strafbaarstelling van vormen van cybergeweld is een belangrijke innovatie binnen een internationale context. Cybergeweld treft vrouwen en meisjes onevenredig vaak en kan hen het zwijgen opleggen. In heel Europa hebben we helaas veel gevallen gezien waarin online pesten schadelijke gevolgen heeft gehad voor de geestelijke gezondheid van de slachtoffers. In extreme gevallen heeft het zelfs tot zelfmoord heeft geleid.

Deze trieste realiteit heeft individuele lidstaten, zoals België en Ierland met Coco's Law, ertoe aangezet om wetgeving aan te nemen om cybergeweld te bestrijden. De nieuwe richtlijn legt de lat hoger op EU-niveau en stelt het delen van intieme beelden zonder toestemming, cyberpesten, cyberstalking en het online aanzetten tot haat of geweld strafbaar.

De tekst is meer dan een minimum aan regels en biedt een stevige basis voor het verbeteren van de toegang tot justitie, normen, begrip en bewustwording van gendergerelateerd geweld binnen de EU en daarbuiten.

Slachtoffers van cybergeweld kunnen online aangifte doen. Alle slachtoffers van gendergerelateerd geweld, inclusief verkrachting en seksueel geweld, krijgen toegang tot betere ondersteuning en bescherming die rekening houdt met hun specifieke individuele behoeften. De deskundigheid van alle betrokken professionals zal verder worden ontwikkeld door middel van opleiding en richtsnoeren om in alle fasen van de procedure een slachtoffergerichte benadering te garanderen.

Hoewel de medewetgevers geen overeenstemming hebben bereikt over de harmonisatie van verkrachting als misdrijf, is er een duidelijke toezegging gedaan voor een veiligere toekomst voor alle EU-burgers. Er zullen bewustmakingscampagnes worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige generaties weten dat elke vorm van seks zonder toestemming een misdaad is.

Marie-Colline Leroy, Belgisch staatssecretaris voor Gendergelijkheid, zei er het volgende op: "Dankzij deze richtlijn beschikt de EU over een gemeenschappelijk rechtskader, ook op het nieuwe gebied van cybergeweld. De richtlijn heeft een sterk hoofdstuk over preventie om op te treden tegen onderliggende patronen van dwang, macht en controle. Bovendien neemt de richtlijn specifieke maatregelen om verkrachting te voorkomen en bevordert ze de centrale rol van toestemming in seksuele relaties."

Elke burger in Europa moet zich vrij en veilig kunnen voelen. Vandaag geven de lidstaten een krachtige boodschap af: we accepteren niet langer dat vrouwen meer risico lopen dan mannen.

 

Marie-Colline Leroy, Belgisch staatssecretaris voor Gendergelijkheid

De overeenkomst is voorlopig en moet formeel worden goedgekeurd door de twee medewetgevers, de Raad van de EU en het Europees Parlement, om wet te worden.

Lees het persbericht op de website van de Raad van de Europese Unie

  1. Nachrichtentyp