-
Zuletzt aktualisiert am
LGBTQIA+ in Brussels © FPS Foreign Affairs, Foreign Trade and Development Cooperation
Belgisch engagement voor LGBTIQ+ rechten
Als onderdeel van het Belgische voorzitterschap organiseerde België op 17 mei een conferentie op hoog niveau over gelijke rechten voor LGBTIQ+-personen, waar landen ervaringen en beste praktijken konden uitwisselen. Dit evenement onderstreepte de toewijding van België aan het bevorderen van een meer inclusieve samenleving, een engagement dat door de jaren heen diep verankerd zat in het nationale beleid en de nationale acties.
De volgende dag, op 18 mei, organiseerde Brussel een viering van diversiteit, tolerantie en inclusiviteit tijdens Pride. De deelname van België, waaronder verschillende instellingen, onderstreepte het engagement van het land om de LGBTIQ+-gemeenschap te ondersteunen en te vieren.
België is inderdaad al lang een leider in de bescherming en promotie van LGBTIQ+ rechten. In 2016 was België medeoprichter van de Equal Rights Coalition, een coalitie van meer dan 40 landen die zich inzetten voor de mensenrechten van LGBTIQ+-personen. Deze inspanning weerspiegelde de bredere strategie van het land om gelijkheid te verdedigen op zowel nationaal als internationaal niveau.
België stond op de derde plaats op de Rainbow Map van ILGA-Europe en het strenge antidiscriminatiebeleid was een bewijs van de progressieve houding van het land op het gebied van LGBTIQ+-rechten. België vierde de 20e verjaardag van de legalisering van het homohuwelijk in 2023.
Samenwerken voor gendergelijkheid
België engageerde zich om de gendergelijkheid binnen de EU te bevorderen in een gezamenlijke verklaring die op 27 februari 2024 samen met Spanje en Hongarije werd ondertekend. Deze drie landen staan bekend als het triovoorzitterschap. Zij zijn de EU-lidstaten die het voorzitterschap van de EU waarnemen tijdens de periode van 18 maanden van juli 2023 tot december 2024.
De gendergelijkheidsverklaring werd formeel ondertekend door de staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, Marie-Colline Leroy en haar Spaanse en Hongaarse collega's op 27 februari tijdens de vergadering van de ministers voor Gendergelijkheid.
De gezamenlijke verklaring over gendergelijkheid bevestigt opnieuw dat gendergelijkheid een mensenrecht en een grondbeginsel van de Europese Unie is, vastgelegd in haar verdragen en in het Handvest van de grondrechten. Het is niet alleen een kernwaarde van de Europese Unie, maar ook een voorwaarde voor duurzame, inclusieve groei en het goed functioneren van onze democratieën.
Op 7 mei zat het voorzitterschap ook de allereerste Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO) voor die aan gelijkheid was gewijd. Bij die gelegenheid heeft de Raad conclusies goedgekeurd over de economische empowerment en financiële onafhankelijkheid van vrouwen als weg naar echte gendergelijkheid. De ministers hebben ook gedebatteerd over het thema vrouwen in het openbare leven, waarbij de aandacht met name uitging naar de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende en politieke besluitvormingsfuncties in de EU.
- Nachrichtentyp
- Fächer