-
Laatst bijgewerkt op
De vertegenwoordigers van de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en het Europees Parlement © Belgisch voorzitterschap
Op zaterdag 10 februari hebben de onderhandelaars van het Belgische voorzitterschap en het Parlement een baanbrekend akkoord bereikt om de regels van de EU voor economisch bestuur te herzien. Het doel is om te zorgen voor gezonde en houdbare overheidsfinanciën in alle lidstaten en tegelijkertijd inclusieve groei en werkgelegenheid te stimuleren door middel van strategische structurele hervormingen en investeringen.
De regels voor economisch bestuur van de EU zijn er om de coördinatie van het economisch beleid tussen de EU-landen te vergemakkelijken. De laatste reeks regels dateerde van 1991, toen de zogenaamde "criteria van Maastricht" werden opgesteld om economische convergentie tussen de lidstaten van de Europese Unie te garanderen. Deze regels werden in 2020 opzij gezet om lidstaten te helpen de economische uitdagingen van de coronapandemie en geopolitieke spanningen aan te pakken.
De Europese Commissie heeft in april 2023 een nieuwe reeks wetgevingsvoorstellen gepresenteerd om de bestaande regels te moderniseren. Onder het Spaanse voorzitterschap heeft de Raad van de Europese Unie overeenstemming bereikt over een onderhandelingsmandaat (algemene oriëntatie) in december 2023, waarbij de richtlijnen van de Europese Raad worden opgevolgd.
Sinds de eerste dagen van 2024 werken de onderhandelaars van het Belgische voorzitterschap aan een mogelijk compromis met het Europees Parlement over de preventieve wapenwetgeving van het stabiliteits- en groeipact. Tijdens de 6e trialoog in slechts 3 weken tijd bereikten de onderhandelaars een voorlopig akkoord.
"De nieuwe regels zullen het bestaande kader aanzienlijk verbeteren en zorgen voor effectieve en toepasbare regels voor alle EU-landen. Zij zullen evenwichtige en duurzame overheidsfinanciën waarborgen, structurele hervormingen bevorderen en investeringen, groei en werkgelegenheid in de hele EU stimuleren. Ik ben blij dat we een evenwichtige overeenkomst hebben gevonden die nu een snelle implementatie mogelijk maakt."
Vincent Van Peteghem, Belgisch minister van Financiën
De belangrijkste doelstelling is ervoor te zorgen dat het overheidstekort onder de 3% van het bbp blijft en de staatsschuld onder de 60% van het bbp. De bijgewerkte regels bieden de lidstaten echter meer flexibiliteit. Het bijgewerkte kader zal gericht zijn op duurzaam schuldbeheer, toegesneden op de specifieke situatie van elk land.
Daarnaast moeten de EU-landen hervormingen doorvoeren en investeringen doen om de economische groei te stimuleren. Een robuust handhavingsmechanisme zal ervoor zorgen dat landen hun verplichtingen nakomen.
Vicepremier Vincent Van Peteghem vertegenwoordigde de Raad en zat de vergadering voor. Europarlementariërs Irene Tinagli, Esther De Lange, Margarida Marques en Gabriele Bischoff vertegenwoordigden het Europees Parlement. Uitvoerend vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vertegenwoordigde de Europese Commissie.
De volgende stappen zijn de formele goedkeuring van de nieuwe regels door de Raad en het Parlement (voor een deel van de regels).
- Nieuwstype
- Onderwerpen