-
Laatst bijgewerkt op
Ondertekeningsceremonie van de Verklaring van La Hulpe © Belgian presidency
De Europese pijler van sociale rechten als kompas
In de afgelopen jaren zijn de Europese Unie en haar burgers blootgesteld aan een aantal crisissen, waaronder de coronapandemie en de crisis naar aanleiding van kosten van het levensonderhoud. Deze crisissen hebben ons herinnerd aan het cruciale belang van sterke welvaartsstaten voor veerkracht en snel herstel, en onderstreepten het belang van Europese samenwerking bij het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen.
In de toekomst zullen klimaatverandering, de groene en digitale transitie, demografische veranderingen en geopolitieke instabiliteit nieuwe uitdagingen vormen voor onze economieën, samenlevingen en welvaartsstaten.
De verdere implementatie van de Europese pijler van sociale rechten is essentieel om onze welvaartsstaten op deze uitdagingen voor te bereiden en de gevolgen ervan voor onze burgers te verzachten.
De Europese pijler van sociale rechten biedt een uitgebreid kader van principes die als leidraad dienen voor ons Europees en nationaal beleid inzake gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt, eerlijke arbeidsomstandigheden, sociale bescherming en inclusie. Het is essentieel om de implementatie van deze principes te versterken om te komen tot een Europa dat zorgt, voorbereidt en beschermt.
Infographic illustrerend de Europese pijler van sociale rechten © EU
Doelstellingen en behandelde onderwerpen
Het doel van deze conferentie is om politieke besluitvormers, belanghebbenden en deskundigen samen te brengen om te discussiëren over de verdere implementatie van de Europese pijler voor sociale rechten. Door middel van boeiende discussies, inzichtelijke panels en gezamenlijke workshops zullen de deelnemers mogelijke manieren en acties verkennen om de principes van de pijler te verstevigen en ervoor te zorgen dat deze in de komende jaren verder worden uitgevoerd, zodat ze een verschil maken in het dagelijks leven van Europeanen.
Tijdens de plenaire besprekingen zullen de ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken van de lidstaten zich buigen over belangrijke vragen met betrekking tot toekomstige uitdagingen en prioriteiten: hoe kan het werkgelegenheids- en sociaal beleid de ontwikkeling van menselijk kapitaal bevorderen, het concurrentievermogen en de innovatie vergroten en onze samenlevingen inclusiever maken? Hoe kunnen we een eerlijke en rechtvaardige transitie bewerkstelligen? Hoe kunnen we de opwaartse sociale convergentie versterken en gelijke kansen in de EU verstevigen?
De conferentie zal 6 thema's uitdiepen:
- Gelijke toegang tot de arbeidsmarkt voor mannen en vrouwen vanuit een intersectioneel perspectief
- Iedereen toegang tot sociale bescherming garanderen op een veranderende arbeidsmarkt
- Eerlijke arbeidsomstandigheden: kunstmatige intelligentie en algoritmisch beheer
- De doelstellingen van Porto bereiken tegen 2030: de rol van analyse, monitoring en statistische capaciteit
- Arbeidsmarktbeleid voor een rechtvaardige transitie: het recht op bijscholing en omscholing
- De Europese kindergarantie: investeren in kinderen voor een hoog sociaal, educatief en economisch rendement
De verklaring van Terhulpen over de toekomst van het sociale Europa
Het uiteindelijke doel van deze conferentie is om een interinstitutionele verklaring aan te nemen die is ondertekend door de Europese instellingen (Europese Commissie, Europees Parlement en Raad van de EU), de sociale partners en de civiele samenleving.
Het doel van deze verklaring is om de toekomstige sociale agenda voor de periode 2024-2029 op te stellen en om de Europese pijler van sociale rechten opnieuw te bevestigen als kompas voor het sociaal beleid van de EU in de komende jaren.
- Nieuwstype
- Onderwerpen